Uutiset

Lumun luontoretket Vihreällä Viikolla 6. ja 8. 6.2014

Lähde luonnontieteellisen museon ja Tampereen ympäristöpalveluiden luontoretkille! – perjantai-iltana 6.6. kokoonnumme Villilänsaaren parkkipaikalla, ja lähdemme yöperhos- ja lepakkoretkelle klo 22 alkaen.
Sunnuntaiaamuna 8.6. on vuorossa Viikinsaari, jossa vietetään perhepäivää. Lähtö Laukontorilta alkaen klo 10. Perillä kierretään Viikinsaaren luontopolku yhdessä Tomi Kumpulaisen ja Lasse Kososen kanssa. Retkillä on säävaraus, ja ne toteutuvat, jos ei sada.  Perillä on myös muuta reipashenkistä ulkoiluohjelmaa.

Lisätietoja:
http://www.tampere.fi/kestavakehitys/vihreaviikko.html

Tervetuloa!

Julkaistu: 6.6.2014 // Uutiset // Kirjoittanut: Tomi Kumpulainen

Ideoita Lumun uuteen näyttelyyn

Luonnontieteellisen museon uuden näyttelyn sisältöön pyydettiin ehdotuksia museon kävijöiltä.

Joulukuuhun mennessä ideoita kertyi yhteensä 1200 kappaletta! Ylivoimaiset suosikit tuntuivat olevan dinosaurukset (78 kpl) ja karhu (67 kpl). Näistä ainakin karhu hypähtää heti mukaan näyttelysuunnitelmaan – yritämme löytää sopivan yksilön näytille. Kaikki toiminnallinen puuhastelu ja tunnistustehtävät olivat myös toivottuja. Niitä pitää ehdottomasti saada mukaan uuteen näyttelyyn. Ihan kaikkea emme kuitenkaan voi toteuttaa; sinivalas ei taida edes mahtua näyttelytilaan, eivätkä kengurut kuulu Pirkanmaan eliöstöön.

Lämpimät kiitokset kuitenkin kaikille hienoista ehdotuksista ja oikein hyvää joulua!

Julkaistu: 20.12.2013 // Uutiset // Kirjoittanut: Tomi Kumpulainen

Tule mukaan ideoimaan uutta näyttelyä!

Luonnontieteellinen museo laajenee keväällä 2015. Uuden näyttelyn suunnittelun pohjana halutaan käyttää kävijöiden ideoita ja ehdotuksia. Museon tiloissa on loka-marraskuun ajan käytössä ideaseinä, johon oman ideansa voi käydä kirjaamassa. Parhaimmista ehdotuksista tehdään joulukuussa 2013 kooste Vapriikin netti- ja Facebook –sivuille.

Julkaistu: 16.10.2013 // Uutiset // Kirjoittanut: Tomi Kumpulainen

Rautaisannos biologiaa – biotaiteen muodossa

AmeebaMikrobiologiset ryijyt -näyttely on juuri avattu. Tutkimusmatka biologiaan taiteen kautta voi alkaa!  Teokset tutkivat maailmaa mikroskoopin kautta esitellen ihmiselle ja elämällä välttämättömiä ilmöitä. 12 ainutlaatuista käsintehtyä ryijyä esittäytyvät Vapriikissa, näyttelytilojen ensimmäisessä kerroksessa 25.11.2013 asti. Tervetuloa matkalle hedelmöityksen kautta langerhansin saarille!

Julkaistu: 1.10.2013 // Uutiset // Kirjoittanut: Tomi Kumpulainen

Mikrobiologiset ryijyt

Mikrobiologiset ryijyt
Lehtori Yrjö Makkosen rautaisannos biologiaa – biotaiteen muodossa
on esillä Vapriikissa 1.10.-25.11.2013

Taiteen ja luonnontieteiden välimaastossa tapahtuva luova toiminta – biotaide – oli tuntematon käsite vielä 1960- luvun lopulla, kun ruoveteläinen biologian lehtori Yrjö Makkonen (s. 1929) sai ajatuksen suunnitella ja valmistaa mikrobiologia-aiheisia ryijyjä.
Ryijyjä tehtiin kaikkiaan toistakymmentä, valtaosan niistä kutoivat 1970-luvun alussa Yrjö Makkosen äiti Tyyne ja vaimo Eila. Vapriikissa luonnontieteellisen museon yhteydessä on  nähtävillä ryijyistä kaksitoista.

Julkaistu: 27.9.2013 // Uutiset // Kirjoittanut: Tomi Kumpulainen

Vuoden Luontokuva 2012

Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun voitti aivan viime vuoden lopulla Antti Harkon “Luonnon kristallia”. Tämä hieno jääkidekuva ja kilpailun sarjavoittajat ja kunniamaininnan saaneet kuvat ovat esillä Vapriikissa 29.7.2013 asti.

Julkaistu: 18.6.2013 // Uutiset // Kirjoittanut: Tomi Kumpulainen

Museoiden yö Lumussa lauantaina 25.5.!

rämehopeatäplä_pTervetuloa museoiden yöhön! Yöllisten näyttelyiden lisäksi tarjolla on monenlaista luontomysteeriä luontotohtorin vastaanotolla. Paikalla määritetään yleisön tuomia näytteitä, vastataan kysymyksiin mutta myös kysytään! – testaa onko sinusta luontotietäjäksi?

Tervetuloa heti kello 18 lähtien!

 

Julkaistu: 24.5.2013 // Uutiset // Kirjoittanut: Tomi Kumpulainen

Ensimmäinen viikon luonnonkasvi 2013

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö aloittaa pääsiäisenä viikon luonnonkasvien esittelyt. Sarjan kasviesittelyt kirjoittaa ympäristösuunnittelija Lasse Kosonen. Sarjan aloittaa tuttu ja kevään tuloa henkivä paju. Luonnontieteellinen museo haluaa kannustaa seuraamaan kevään ja kesän etenemistä. Kasviesittelyt tarjoavat tähän uuden mukavan mahdollisuuden.

Kasvien esittelyt löytyvät ympäristöpalveluiden nettisivuilta.

Julkaistu: 28.3.2013 // Uutiset // Kirjoittanut: Tomi Kumpulainen

Lepakkoretki Näsinkalliolla lauantaina 18.8. klo 21.30

Lumu kutsuu kaikki öisestä ja kaupunkiluontoseikkailusta kiinnostuneet lepakkoretkelle, Näsinkallion alueelle lauantaina 18.8. alkaen kello 21.30.

Retkellä etsitään ja havainnoidaan kaupungissa viihtyviä lepakkolajeja. Mukaan ovat tervetulleita niin aikuiset kuin lapsetkin. Lepakkoretken toteuttavat yhdessä
Tampereen luonnontieteellinen museo, Museokeskus Vapriikki ja Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry. Retkelle on vapaa pääsy.

Tervetuloa!

Julkaistu: 17.8.2012 // Uutiset // Kirjoittanut: Tomi Kumpulainen

Luontotohtori museoiden yössä 12.5.

Luontopulmia? – Ei hätää, FT Tomi Kumpulainen luonnontieteellisestä museosta vastaa monenlaisiin luontokysymyksiin ja määrittää yleisön tuomia eläin- ja kasvinäytteitä luonnontieteellisessä museossa lauantaina 12.5. klo 18-22. Tapahtuma on osa Museoiden yön ohjelmaa. Lisätietoja Vapriikin nettisivuilta!

Tervetuloa!

Julkaistu: 9.5.2012 // Uutiset // Kirjoittanut: Tomi Kumpulainen